Monday, October 3, 2016

cipta kebahagiaan

salam...almaklum ler cuti 3 hari bertapa dalam umah, so rajin update blog.

isu kali ni, kebahagiaan....
dari minggu lepas dua hari beraktiviti dgn anak-anak yatim...this week pun spend time dengan anak yatim juga so rasa terisi masa cuti hari minggu. itulah kebahagiaan yang tak akan dapat di mana-mana. walaupun masih membujang di usia 36 tahun ia bagaikan satu anugerah. benarlah kata musibah itu anugerah. Jika ada komitmen berkeluarga mungkin kerja sukarelawan akan terbungkus atau terbatas. Rupanya Allah ingin hadiahkan pelangi selepas Dia turun kan hujan. Allah hadiahkan nikmat bahagia dan kepuasan dalam membahagiakan orang lain. Allah berikan ruang dan peluang untuk menjadi manusia yang boleh memberi manfaat pada orang lain. Moga Allah kirimkan sifat zuhud dan istiqomah dalam diri ini juga agar keikhlasan tetap menjadi penyebab utama kerja amal ini, Moga Allah kirim kan perisai agar sifat riak, takbur dan mengeluh dapat di tempis dengan sebaiknya......haza min fadhli rabbi.........

cipta kebahagiaan....anda sendiri kena raihnya. bahagia bukan bereti banyak harta, cantik, mewah, punya pangkat....tapi bahagia datang dari hati....dari hati yang ikhlas ke hati yang ikhlas. ilmu ikhlas payah untuk diperolehi...teori mudah untuk di fahami tapi praktikal tidak semudah menyebutnya. hanya yang punya hati nurani bisa melahirkan keikhlasan yang mana kita lakukan tanpa sekumit pun rasa tamak apatah lagi rasa ingin berbangga-bangga. Hanya Allah layak menilai keikhlasan kamu tapi percayalah hanya kamu dapat merasai nikmat yang di namakan bahagia......pada saat itu, betapa indahnya hidup di dunia ini dan merasakan damainya kehidupan.....hehehehhe percaya dong. Cuba dulu dan kamu akan rasainya sendiri......

apa kata uolls join kerja sukarelawan. nampak memenatkan dan membuang masa tapi impaknya subhanallah anda akan lebih mengenali dunia dan isinya. kerana anda akan jumpa pelbagai lapis masyarakat, karenah dan di situ jua menguji kesabaran dan kekuatan minda dan fizikal untuk memberi tanpa mengharap balasan. Tidak perlu menjadi sebaik manusia hanya jadi diri sendiri yang terbaik di mata Allah, maka anda akan berikan kesan dan aura yang baik pada sesiapa yang berada dalam radius anda. Istiqomah di situ akan temui jalan kehidupan yang lebih bermakna. Memberi bukan hanya harta tapi ilmu, kasih sayang dan jua tenaga. Manusia adalah sebaik-baik ciptaan dan tiap dari kamu punya kelebihan dan kekurangan.....jadikan kelebihan untuk menampung kekurangan orang lain dan kekurangan anda untuk diperbaiki agar menjadi kelebihan dalam mencari dan merebut cinta Allah.

cipta kebahagian kerana dunia ini hanya persinggahan, jadikan persinggahan ini adalah yang terindah dan membahagiakan agar bilamana kita pulang ke destinasi abadi kita akan menjadi manusia yang dalam kemenangan dan keberuntungan. bahagia dunia dan akhirat....

wallahu'alam

bersama adik ASDAF

bersama adik attaqwa

saling menumpang kasih sayang antara kami

tabarakallah team MAMMAS 2016

berebut nak naik katak kak asmah katanya

bahagia melihat mereka gembira

perjalanan kehidupan masih panjang....moga tetap utuh dan istiqomah dlm mengalas amanah menjadi da'i Allah

H/A: kita semua adalah da'i

RnR Hati karya Pahrol Mohd Juoi

kali ini kita review buku karya Ust Pahrol Mohd Juoi. Ini penulis kegemaran. Blog beliau juga seronok nak cedok ilmu.

buku karya beliau R&R Hati ...muda bukan sekali tetapi dua kali. banyak info dan penceritaan yang bersahaja berkisarkan kisah dan kehidupan pemuda. waktu muda sebelum datang waktu tua.
tapi ramai remaja selalu leka dgn motto muda hanya sekali so kita enjoy....dah tua nanti kita taubat le. Wah, yakin bebenor kamu bahawa kematian tak akan jemput waktu muda....padahal kematian itu rahsia Allah. tak lambat dan tak cepat....kalau di tilik dan dibelek, orang muda yang banyak meninggal awal, kemalangan, penyakit macam-macam,....so berani lagi nak habaq tua nanti baru taubat.....

jangan jadi orang muda yang hidup dalam kerugian....anda rugi waktu di dunia dan anda akan rugi malah merana waktu di akhirat nanti.


kita kena paksa diri dan berusaha jadi orang baik...yang terbaik dalam pandangan Allah. Memang kita tidak mampu jadi orang lain tapi kita mampu jadi orang yang lebih baik. Dekati orang baik-baik maka kita juga akan terikut menjadi orang baik...maka berusahalah ke arah itu. Mahu dengan 1001 usaha dan tolak dengan 1001 alasan. Semuanya datang dari diri sendiri. Tetapi ingat, kamu kena belajar memaksa diri jadi orang baik yang di sukai Allah dan agama....maka kelamaan keterpaksaan itu akan menjadi tabiat yang mana jika kamu tinggal walau sedetik di rasakan bersalah bagaikan setahun. Percaya dan yakin akan Allah....Dia Maha Mengetahui segalanya.....

pada yang masih mencari diri, buku ini sesuai untuk dihadamkan. Tidak terlalu berat untuk dikunyah dan dihadam oleh pemahaman pencari kebaikan untuk meraih kecintaan Allah.

wallahu'alam

H/A : sebaik-baik manusia ialah yang dapat memberi manfaat pada orang lain.

Sunday, October 2, 2016

majlis makan malam amal ASDAF 2016_25092016

alhamdulillah....akhirnya majlis makan malam amal asdaf 2016 dapat direalisasikan dengan jayanya. Banyak dugaan dan cabaran untuk menjayakan majlis ini. daripada isu mencari penaung, penjualan meja....akhirnya pada mesyuarat terkahir 20092016 kami memutuskan menukar tempat ke ASDAF..pada malam itu juga terus dibuat tempahan khemah, katering, PA system. Allah permudahkan semuanya...team ASDAF sangat hebat. Orang lama banyak memberi inspirasi pada kami yang baru berkecimpung dalam dunia sukarelawan.

dengan tema cetusan kasih curahan bakti kami membawakan majlis makan malam amal asdaf dalam mengutip dana untuk pendidikan dan program dakwah bagi anak-anak orang asli yang di serata malaysia yang beroperasi di ASDAF bukit persekutuan KL. Di sebabkan perbelanjaan yang meningkat ASDAF yang beroperasi sebagai badan NGO terpaksa mencari dana bagi menampung perbelanjaan ini. Di samping itu juga para penaja boleh mengenali anak-anak orang asal yang dikumpulkan di ASDAF dan mendpat pendidikan di sekolah bangsar.

alhamdulillah sambutan amat mengalakkan walaupun promosi amat singkat. Ini pertama kali kami menganjurkan program sebegini....belajar dari pengalaman...insyaallah tahun depan akan jadi lebih baik.

pada saat akhir juga, kumpulan tarian sewang kuala kala tidak dapat hadir membuat persembahan. memang kelam kabut sebab mereka menolak di saat akhir selepas persetujuan di buat. Rupanya Allah nak kirim kumpulan tarian sewang dari Gua Musang datang ke KL Perancangan ALLAH susun itu terletak elok. Allah mudahkan pengangkutan untuk membawa mereka.

Di saat akhir juga DJ Khaty dan Kamel tidak dapat hadir sebagai pengacara majlis berikutan event besar yang melibatkan orang asli bertembung dengan program kami. Alhamdulillah Saudara Anwar Afiq dapat memikul tugasan tersebut sendirian dengan jayanya. Begitu bersahaja mengacara majlis yang santai dan persembahan nasyid yang menarik. Tabarakallah mudahan anda tetap istiqomah dalam menjalankan kerja da'i.

persembahan nasyid dan bacaan al quran dari pelajar orang asli. Adik Osman sangat mengagumkan. Saudara baru yang memeluk islam tetapi mampu membacaal quran dengan lunak. Moga Allah memberkati kamu Osman....

akhir acara, bidaan barangan kraf orang asli di buat, Ini bagi membantu mengisi tabung amal dan membantu jualan hasil tangan orang asli.

moga Allah sentiasa melindungi dan memberkati semua para penaja yang membeli meja dan yang menyumbang. Anda adalah hamba Allah yang terpilih untuk membantu anak ASDAF. Jangan bertangguh untuk melakukan kebaikan kerana perlu ingat "check out" kita adalah rahsia Allah. Bila masa saja bolh dipanggil pulang, pada saat itu harta dunia tidak akan mampu membeli tiket penerbangan balik ke dunia ini....

wallahu'alam

team sukarelawan


sukarelawan MAMAAS 2016

adik asdaf yang hensem

malu sebab adik hensem take picture...haha

barang jualan yang dibida 

unit protokol dari Kuantan sanggup mai bangsar

kraf untuk jualan

H/A : setelah hampir 6 tahun meninggalkan ASDAF sebagai sukarelawan unit akademik aku kembali. Allah Maha Besar, mentakdirkan aku kembali bekerja di Selangor dan kembali ke ASDAF. Moga aku tetap istiqomah dan dijauhkan sifat takbur dan riak dalam menaburkan bakti dan ikhlas dalam memikul amanah sebagai da'i....haza min fadhli rabbi

hari keluarga attaqwa 2016

hari keluarga at taqwa....
actually almost 2 years aku bersama attaqwa...masa mula-mula dok taman putra perdana tahun 2008 tak pernah tau pun kewujudan asrama anak yatim dan asnaf ni...yelah masa tu ulang alik keje di PJ-Puchong so aktiviti banyak di ASDAF bangsar. Sekarang dah tukar kerja di Taman Perindustrian Meranti Jaya Puchong, terus menetap di Puchong..terjumpalah attaqwa di fb.....

hadiah terindah mengenali keluarga besar attaqwa...dulu datang mengajar je...sekarang dah join aktiviti keluarga besar ni...leh hilang windu family besar di kota bharu.....kerja sukarelawan ni akan jadi indah bila kita lakukan dgn kasih sayang....sambil memberi mereka kasih sayang kita jua menumpang kasih sayang dan doa anak yatim ni....hidup akan jd lebih bahagia...percayalah.... kita kena raih bahagia dengan membahagiakan orang lain terutama org yang tidak bernasib baik dan berkemampuan seperti adik2 attaqwa....

ok...24092016 trip ke PD untuk sambutan hari keluarga.....alhamdulillah ramai sukarelawan dan ada yang sanggup sponsor makanan tengahari, malam dan pagi untuk kami....murah rejeki budak2...

pagi2 dah siap semua...seronok mereka sbb dah bayangkan mandi pool...pantai, naik banana boat... seronok tgh mereka excited...hadiah sukaneka pakat balut....sebab perancangan secara mengejut so semua berlaku pantas dan alhamdulillah Allah permudahkan....kak asmah balut hamper dgn budak2 jadi entah apa rupanya...siap ada toncang bagai hahahhahah.....

jam 10 bus dah sampai....so bertolak le kami satu bus, satu kete, satu van dan satu dimex. Di sebabkan kami konon konvoi...bus tidak boleh melalui pusingan U di setia eco so pusing jauh ke cyberjaya ikut jalan dalam....jauh nya...kalau ikut hway dekat saja...hehehe...

sampai kami terpisah so buka waze sebab tak biasa jalan dalam...alhamdulillah geng kete sampai dulu. bestnya pantai.....bilik di tingkat 6 wow...leh nampak pantai...sangat ohsem.....subhanallah sangat cantik ciptaan Allah....

lepas solat zohor. suma dah standby terjun pool....yelah, bawak mereka turun pool main air...kami jaga tepi kolam saja sebab kakak sukarelawan nak kena standby untuk sukaneka petang ni so baju jangan basah dulu...hahahhahaha...

lps solat asar turun ke pantai berbaju kuning untuk sukaneka....main tepi pantai..kawasan PD ni suma kena berbayar, so kami borong suma meja tepi pantai ni then buat port untuk letak hamper, makanan.

seronok main dengan budak-budak ni....badan je dkt permainan, hati dengan mata dok usha laut nuh.. nak terjun main air le.....dah nama budak.

seronok betul mereka ni...kami yang menengok ni pun seronok.....

pagi2 keesokan hari mereka ku tinggalkan untuk satu lagi program malam amal ASDAF. kena bergegas balik ke bangsar untuk kemaskini aturcara sebelum malam program.

hidup ini sangat indah jika tahu menikmati dan menghargainya....nikmat Allah yang mana lagi ingin aku dustakan....


Pool....pandangan dari atas bilik kami...tu yang buat adik2 x sabar nak turun

pantai....subhanallah

penjaga kolam


sukaneka


sukarelawan kak hajar

H/A : jadilah manusia yang blh membahagiakan org lain dan memberi mereka manfaat

trip ke bandung tajaan ck chemical sdn bhd_part akhir

ke bandung kita...hari keempat 19092016

hari terakhir di bandung...lepas breakfast balik bilik sambung tidur...sebab flight kami jam 2 ptg. Kami akan checkout pada jam 11 pagi waktu Indonesia. Terus ke airport solat jamak di sana, makan tengahari dan fly balik ke KL.


best western Bandung sangat ohsem...selesa

rupiah susah nak deal dgn ribuan ni hehehe

foto bersama tourist guide kami pak herman

 sampai KLIA semua dah lesu tambahan lagi k.maziyah cirit birit...tapi kami selamat sampai. Tiba di Putrajaya Centre, tak  boleh keluar sebab tak ada tiket...masa masuk hari tu xyah tiket sbb mesin tu rosak sekali kami nak balik selepas 4 hari tinggalkan katak kena sekat pulok....nasib baik orang jaga kaunter tu baik ati..kami bayar RM20 then dapat kad untuk keluar parking.....

terima kasih Mr Chong untuk tajaan ke Bandung..tahun depan kita ke pulau yea....

bye


H/A : berkelana dan bermusafir itu indah krn kita mempelajari adat resam org lain, belajar mengenali org lain, belajar kerjasama dan dapat melihat keindahan alam ciptaan Allah....