Monday, May 2, 2016

reunion x-vista - Langkawi (hari ketiga)

17/04/2016....hari ketiga dan terakhir di bumi Langkawi.

Breakfast terakhir di pantai chenang...sempat menengokkan zuren mandi pantai....layankan aje...hehehe



Lepas check out kami shopping di kawsan chenang mall sahaja....barangan terakhir kami adalah coklat buat ole2 kawan-kawan....kemudian terus ke lapangan terbang....di sebabkan masih awal kami singgah pekena laksa ikan sekoq di tepi airport.....ohsem...makan laksa dgn angin sepoi dari pantai..... sangat sedap...wallahi....sedap sangat laksa ni....siapa datang langkawi jangan lupa singgah....


hujan renyai dah start turun....hehheheh

ini gerai laksa ikan sekoq tepi airport
flight kami ke KL pada jam 4.30 petang...masa nak check in luggage mcm2 hal...AA mahu kami check in luggage di kiosk...then kami kena scan sendiri beg kami....macam itik ler....arahan tak jelas dgn semua orang beratur panjang sebab pertama kali sistem mcm ni kami guna....dah banyak kali guna perkhidmatan AA tapi di bumi langkawi kami rasa sangat kelam kelaut....makcik2 yang tak biasa mcmana....hish...nak upgrade kot tp kami rasa sistem lama lagi fleksibel sbb semua org mengejar masa.....

Sampai di KLIA kami makan dulu di food court....solat jamak dan hantar wan untuk teruskan perjalanan ke kota bharu....kami pula mengatur langkah ke ERL putrajaya....cuti sudah habis skrg kena pulang ke sarang....hehehhe
kami berpisah di KLIA...wan akan terbang balik ke KB


berakhir sudah percutian kami x-vista untuk tahun 2016...insyaallah jumpa lagi 15/04/2017 di kundasang sabah insyaallah...

indahnya bersahabat kerana Allah....kamu semua adalah hadiah terindah dalam hidup ini yang bersama saat suka duka....yang satu kepala yg sangat ohsem....moga Allah sentiasa melindungi kamu dunia akhirat.....moga kita tetap bersahabat dan bersama di Syurga Allah....ameen

Tamat.

H/A : ukhwah itu indah kerana kita jalin dgn tali keikhlasan krn Allah...

reunion x-vista 2016 - Langkawi (hari kedua)

16/04/2016 hari kedua di Langkawi

bangun pagi dengan tenaga yang penuh sebab nak p island hopping. Breakfast di resort berlatarkan pantai yang nyaman.....

mata kena bukok luas sikit sbb angin pantai hahaha

patutnya jam 9 van yang akan bawa kami ke jeti akan sampai....tapi sejam tunggu....huhuhu... sampai ada yang nak terlena.....hish.... nasib baik sampai jugak....dari resort kami ke jeti hanya 10 minit. sampai di jeti bot dah menunggu....satu boat memuatkan 12 orang....kebetulan kami 3 kumpulan....termasuk kami.... itu yang kami namakan geng kami (we all)...geng tatu (sebab satu perempuan dgn 3 lelaki yang ada lukisan rama-rama di kaki (saya rasa itu inai)...dan geng nenek sebab sekumpulan remaja perempuan dgn nenek mereka.....hehehhehe....

kecoh bila naik boat....mula2 bergambar sakan...lps tu sekali adik tu drift dengan boat memang menyeronokan....rupanya bau air pulau lagi best dari bau acid di makmal.....percutian yang sangat menenangkan.....pakej islan hoping kami akan menjelajah ke tiga perhentian pulau....setiap pulau kami akan di tinggalkan selama sejam dan selepas itu anda dikehendaki kembali ke pengkalan mencari boat anda....lambat kena tinggal katanya.....hehehe

sebelum drif kita bergambar dulu

di tasik dayang bunting sebelum kita panjat bukit...



berlatar belakang bukit dayang bunting
dayang bunting...nampak macam perempuan bunting sedang baring

tunggu bot


pakej island hopping anda akan di bawa ke tasik dayang bunting so sampai jeti kena bayar RM3 untuk mendaki bukit untuk anda sampai ke tasik....pastikan anda tidak membawa secara rambang makanan dan botol air sebab banyak monyet tunggu nak rampas....botol aor yang diletak di sisi beg kena ragut dengan monyet....memang banyak monyet....huhhuhu....dah penat daki anda akan sampai ke tasik....masa anda hanya sejam sahaja...maklum ler boat kami akan sampai sejam kemudian untuk bawa ke pulau seterusnya.....kami di bawa ke Pulau Singa besar untuk melihat helang....ada pengunjung beri makan pada helang-helang.....subhanallah.....sangat takjub dengan haiwan ciptaan Allah ni....di pulau yang sangat cantik....
kemudian kami di bawa ke pulau beras basah....sejam di sini so aktiviti zureen adalah mandi manda... lepak tengok pulau....memang bagus untuk merehatkan minda.....

kemudian kami di bawa pulang ke jeti dan van telah tersedia untuk menghantar kami pulang ke resort. Sampai resort terus ambik kereta cari makan tengahari.....kemudian blk resort, mandi solat dan tidur....hehehehhe

jam 5 petang kami ke pekan kuah....shopping di HIG....hehehhe..aktiviti di Langkawi tak de makna kalu tak shopping kan....zon bebas cukai katanya.....



chenang mall 

last..kami decide nak beli coklat waktu dah nak ke airport sebab cuaca sangat panas then coklat mudah cair.....lps balik dari pekan kuah singgah ronda di kawsan resort....pantai chenang sangat meriah waktu malam....walhal waktu siang banyak kedai tutup dan penuh deretan kereta parking tepi jalan....kat sini takde bayaran parking dan park le suka hati kamu.....hahahhaha


bersambung

reunion x-vista 2016 - Langkawi (hari pertama)

salam...alahai...dah bbrp minggu belum update pasal percutian....x sempat kot...

hari pertama...15 April 2016

bila tengok status memory di fb rupanya tahun lps tarikh yg sama kami buat reunion di Melaka.. so kami putuskan 15 April sebagai Anniversary kami....so tiap tahun kami akan bercuti berempat.... insyaallah....

Nak tahu bagaimana perangai kwn kita....ajak p bercuti dan spend masa dgn mereka,,,,then automatik kamu akan belajar mengenali kawan anda....

ok, 15/04/2016...flight kami dari KLIA2 ke Langkawi adalah pada jam 7.15 pagi. So jam 4.30 dah turun dari Puchong ke Terminal ERL Putrajaya. Parking berbumbung di putrajaya central.... Sekarang dah naik hari ol...masa nak bayar time balik baru perasan rate baru...sebelum ni RM4 perday. Sekarang RM6 untuk sehari semalaman....so kalau sianag hari je hanya 4ringgit ni sebab kami parking 3 hari so total RM18.

dari putrajaya kami menaiki ERL..train awal adalah jam 5 pagi. Sampai dkt airport terus ke surau sebab kami dah check in online dan tiada luggage nak check in. Lps solat subuh...mata ni mintak kopi hahahahah...so menu yg kami blh pagi mkn2 adalah kfc....sebab pagi sangat nak sarap....layankan je.


breakfast di KLIA2
Dah siap breakfast terus ke gate J untuk menaiki pesawat. dah masuk pesawat blh lak delay...kami menunggu hampir sejam jugak le....semangat nak bercuti tapi pesawat lambat....sabar je lah... bukan ada kepak blh terbang ye...hehehe

AA...delay...kena duduk dalam pesawat dkt setengah jam kot
 Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi...en fikri dah menunggu untuk penyerahan kereta yang kami sewa bagi tiga hari ini dan juga resit untuk check in di Sandy Beach Resort Pantai Chenang. Kami sampai awal...check in kul 3 so kena pusing Langkawi dulu le. Agenda pertama kami adalah ke sky cable car dan muzium 3D. Ramai orang beratur nak naik cable car...so kami masuk muzium dulu....lenggang xde orang sebab jam baru kul 10. Bayaran RM 30 sebab kami ada IC... hehehe...kat sini nak beli tiket kena tunjuk IC ok.....

pertama kali masuk muzium 3D gambar pertama kami jumpa adalah sebiji epal...suma mcm....eh lagu mana nok buat gaya ni...hahahha...kekok lama2 kami ler ratu beraksi dgn gaya masing2....janji hang suka....aku tangkap gambar je....gitu.... so ikut suka ler dah bayar mahal2....xde orang marah nak buat gaya apa sekali pun.....kami paling riuh kot sebab masa masuk xde pelawat lain so kami buat mcm dok umah sendiri....xoxo


muzium 3D


we....happy anniversary geng x-vista

accountan vs chemist
dah puas bergambar wan pujuk naik cable car....aku gangster tapi takut pada ketinggian...gayat. tapi sebab tak mau menghampakan wan...layankan je....bayaran RM30 bagi pemegang IC warganegara malaysia....ramainya manusia....menunggu dalam barisan yang panjang......tinggi dan sgt gayat...masa naik steady je tp bila nak turun rasa mual sbb gayat plus kami belum makan sarapan yang sebetulnya... hanya roti dgn kopi kfc sahaja.....nasib baik x muntah...tapi mmg best melihat alam ciptaan Allah...xde satu makhluk blh tandingi ciptaan Allah

dah naik tinggi2...tangkap gambar kenangan dulu...

sengih walaupun gayat


subhanallah....alam ciptaan Allah

lps turun dari cable car terus ajak wan cari makanan tengahari....nak nasi....so kami singgah makan di gerai tepi jalan semasa on the way ke Sandy Beach Resort Pantai Chenang.

Kawasan Chenang sangat sesak kereta kiri kanan dengan deretan kedai....sampai je bilik suma terus rebahkan badan....mandi solat jamak....layan tidur sebab agenda kami adalah ke Dataran Lang.

Jam 5 petang kami keluar dari hotel menuju ke pekan kuah....cari burung helang....hehehhehe.... ramai orang dekat dataran....kami jumpa helang yang besar ni....juga burung helang yang berterbangan...ohsem....haiwan ciptaan Allah

Lang...Kawi.... nama burung ni helang kawi 


Lepas dah penat bergambar di dataran langkawi....kami cari tempat makan di pekan kuah.... shell out kata budak2 ni....so layan kan je janji makan malam.....



kalau ke pekan kuah anda akan jumpa kedai shell out ni...sedap..makan sampai menjilat jari....makan berempat berkongsi ni buat makanan tu rasa lagi sedap....indahnya berkelana dan bersahabat....

dah puas pusing pekan kuah kami balik berehat sebab agenda hari kedua adalah ke island hoping. kena kumpul tenaga......


bersambung...........................