Tuesday, April 21, 2015

reunion x-vista_ke melaka kita @last day

hari terakhir percutian kami di Melaka.

sebab hari terakhir + semua dah kepenatan berjalan seharian...maka kami membuat keputusan untuk check out pada jam 11 pagi dan memulakan perjalanan balik melalui Port Dickson....pantai PD yeay.
Terima kasih untuk Baitul Saadah kerana menyediakan homestay yang sangatttt selesa...(credit pada En Naim)....hohohohooho

perjalanan kami melalui PD dengan berpandukan gps...hahahha...jalan kampung banyak sangat cabangnya alahai....sampai satu exit kami masuk ke kawasan kem askar....make a u-turn...turn left... turn right.....gps sampai gelong routing jalan kami masuk...keluar....kalaulah benda tu boleh membebel agaknya dah lama kami kena marah....D.E.G.I.L hhahhahahahhaha

penumpang di bahagian belakang..kerjanya bergambar...emmm

sarah seafood di Port Dickson...sedap..5 bintang

penuh berselera....

PD waterfont


senyum...hahahha...

bila berempat jadi geng masuk air haha

sayang kamu semua berjuta lemon

berakhirnya perjalanan kami di PD...seusai masuk je puchong/taman putra perdana....tapau makanan dari pasar malam....then lepak time dalam bilik yang sempit ni...hahahahha....

kamu semua mmg hebat...walaupun percutian ini singkat tapi kita tetap manfaatkannya....lari dari kesibukan kerja dan bersantai mengeratkan ukhuwah antara kita...reunion x-vista angkasa memang best...nanti kita plan untuk jmp kak syam..kak sally...mst lagi riuh....rindunya....

mengenali kamu semua adalah anugerah terindah....pertama kali bergelar anak perantau di bumi Selangor...belajar berdikari...pertama kali jugalah berjumpa kamu semua yang masing-masing masih belajar mengenali antara satu sama lain....perancangan Allah sangat indah...kita ditemukan dalam sebuah rumah dan belajar berukhuwah dan menyayangi antara satu sama lain. Belajar menenangkan antara satu sama lain bila mana salah seorg dlm kesusahan, kesakitan..belajar mengenal budu dengan kacang panjang bila tiba waktu sahur....belajar lepak mamak....indahnya bersama kamu semua....

semoga Allah memelihara kita semua dlm rahmat, kasih dan hidayahNya....mudahan kita juga berjiran dan bersahabat di syurga firdausi nanti....ameen........

kenang daku dalam doa kudus kamu semua yea....sayang kamu semua berjuta-juta lemon

semoga Allah melindungi kamu bertiga



berakhirlah perjalanan kami untuk tahun ini....jmp lg next trip pd thn dpn...



H/A : ukhuwah itu indah...anugerah terindah adalah mengenali kamu semua...

Sunday, April 19, 2015

reunion x-vista_ke melaka kita @2nd day

hari kedua di bandar bersejarah Melaka.....

semua dah bermalasan..selalunya cuti bermaksud tidur dan bermalasan di katil...istilah orang bujang yang sangat menikmati waktu cuti....(kami ler...)

selesai breakfast maggie goreng, roti telur + mayonis (masakan oleh Chef Wan dan Zuh'rih'nah') ..semua bersiap untuk memulakan kembara di bumi Melaka pada hari kedua. Destinasi kami adalah pantai Klebang, coconut shake, shopping, dan A Famosa....

so belanja gambar sekitar perjalanan di hari kedua ini....cuma terkilan kerana tidak sempat naik Taming Sari....seharian berjalan sampai ke Mahkota Parade....Dataran Pahlawan Mall...panjat tangga..turun tangga....masuk istana....sempat beli dodol...key chain...t-shirt untuk ole-ole.




sangat suka picture ini...hahah

geng vista....semua kepala masuk air kekadang hahaha


belajar sejarah Melaka



persalinan di raja

pedagang dari siam

hulubalang

2nd day di Istana Melaka

ayam penyet di Dataran Pahlawan

shopping dodol...

budak paling banyak berbelanja

taming sari

at the end...zuh'rih'nah' membeli t-shirt

klebang original coconut shake 

pantai klebang

bff

di sini kami belajar kesabaran...kepercayaan dan saling memerlukan antara satu sama lain. Dalam surau sewaktu kami jamak takdim zohor dan asar berlaku kecurian....nasib baik kami saling mengingati antara satu sama lain...dalam surau kami bergilir-gilir menjaga amanah satu sama lain. Maka kami terlepas dari kejadian kecurian. Rupanya sewaktu kami di dalam surau ada sang pencuri sedang menunggu mangsanya....malahan adik yang kehilangan beg itu seolah meragui salah seorang dari kami. Nauzubillah....Mudahan Allah memberi imbuhan pahala buat adik yang terkena musibah itu.....

perjalanan di hari kedua kami berakhir di Pantai Klebang. Coconut shake ori dan putu bambu durian kami tapau dan berkelah di pantai klebang. Sekadar melepaskan kepenatan dengan angin pantai yang mendamaikan. Objektif kami tetap tercapai iaitu meluangkan masa bersama-sama. Sesi bilik terapi tetap di laksanakan sama seperti tujuh tahun dahulu.....bercerita perihal masalah...kemusykilan... sampai lah kami mengantuk dan terlena......ukhuwah itu sangat indah.....


bersambung

reunion x-vista_ke melaka kita @1st day

hampir 7 tahun kami tidak berkumpul semenjak wan keluar dari vista angkasa,kerinchi. Tapi kami selalu update each other melalui Line...dah nama zaman IT hahahahha....so kami decide nak bercuti dgn objektif utama hanya nak kumpul bersama sambil merehatkan minda dari bebanan tugas seharian. Masing-masing jenis yang sentiasa sibuk memanjang bila dah menghadap kerja. Wan dengan kes kesihatan di PKD...mija dgn timbunan data-data bank...zurin dengan hal makmalnya... dan aku sendiri dengan perihal herba dan analisis.....

15/4/2015 jam 11 pagi kami bertolak dari Taman Putra Perdana Puchong. Dengan langkah bismillah kami memulakan perjalanan ke Bandar Bersejarah Melaka. Destinasi kami ialah homestay Baitul Saadah di Taman Asean berhampiran Pantai Klebang Melaka. Homestay ini berdekatan dengan bandar melaka dan juga pantai Klebang. Berpandukan waze akhhirnya kami sampai ke destinasi pada jam lebih kurang 1.45 petang. Homestay yang sangat selesa, dengan 3 bilik berhawa dingin, dapur untuk memasak.
coconut shake sebaik sahaja memasuki tol simpang ampat

sepanjang jalan ke Melaka masih sibuk dengan masalah kerja di pejabat...cuti bermaksud off phone.. haha

Maka bermulalah perjalanan kami di negeri Melaka. Seusai jamak takdim kami menuju ke bandar melaka. Destinasi kami yang pertama ialah Jonker Walk. Malangnya night market di Jonker Walk hanya pada malam minggu, so kami tidak berpeluang merasainya....namun kami masih boleh berjalan di deretan kedai sepanjang Jonker Walk ini....melihat pelbagai gerai dan ragam pelbagai manusia. Majoriti di sini adalah deretan kedai-kedai peniaga Cina. Sempat membeli cenderamata di sini. Kemudian kami menuju ke Christ Church, Malacca...belajar sejarah peninggalan di Melaka... heheehe......

bergambar dulu sebelum ke destinasi seterusnya









kami sempat makan pisang goreng...aiskrim...sambil bersembang...bergelak ketawa...janji kami meluangkan masa sepenuhnya bersama....setelah berpenatan berjalan di sekitar jonker walk...kami berpatah balik untuk menikmati asam pedas melaka....x sah kalau x makan asam pedas kalau ke melaka....kerana kami park kereta berdekatan hotel.....maka Kedai Hajah Mona Asam Pedas di Kota Laksamana menjadi pilihan....agak berbeza asam pedas Melaka dengan asam pedas di Kuala Lumpur. hehehhehehe....ini juadah kami untuk hari pertama di Melaka....dan tamatlah aktiviti hari pertama kerana semua sudah kepenatan.....





bersambung....


Sunday, April 12, 2015

siapa kita hari ini...

salam,

siapa kita hari ini...dan hari seterusnya setelah meninggalkan hari semalam yang tidak mungkin akan berpatah balik. Siapa kita hari ini...di mata dan dalam pandangan Allah Yang Esa. Siapa kita untuk menidakan bahawa kehidupan kita setiap detik adalah ihsan daripadaNYA Yang Maha Kuasa.  Tanpa pinjaman dan ihsanNYA, jangankan mahu makan nasi, mahu hidu bau nasi pun tidak mungkin akan mampu. Sehelai rambut yang gugur dari kepala kamu juga atas kehendakNYA.


setiap orang punya sejarah hidup dan dosa silam. Mana mungkin manusia yang di gelar insan (pelupa) ini tidak pernah berbuat dosa....kita selalu khilaf dalam kehidupan harian kita. Tapi yang paling utama kita tahu untuk membuat U-Turn dan kembali ke landasan perjalanan yang betul.. landasan yang dipandu dengan agama, iman dan taqwa hanya pada Allah....maka cahaya itu yang akan memandu kita selamat sampai ke destinasi yang di tuju....syurga Allah.


Manusia sering melakukan kesilapan...selagi kamu ada keinginan untuk berubah ke arah kebaikan, masih ada rasa takut untuk melakukan kejahatan...dan ingin kembali kepada jalan Allah, itu tanda hati kamu masih punya iman....kamu masih di beri hidayah Allah walaupun sering menjauhiNya.

Begitu indah cinta Allah. Kita sering melakukan kesalahan malah berkali-kali, namun Dia Tetap Maha Pengampun...tetap memberi kita nikmat kehidupan di dunia hingga sering kita terlupa bahawa apa yang kita miliki hanya pinjaman dariNya....sedangkan kita tidak punya satu apa pun di dunia ini, malahan menumpang di bumiNYA tanpa rasa bersalah dengan tidak mensyukurinya malah menjauhiNYA. Nauzubillah.




Hidayah Allah hanya milik Allah. Dia berhak memberi dan menarik kembali hidayah itu. Siapa kita untuk mempertikaikannya. Ya Allah, titipkan hidayahMu padaku agar aku tidak menyimpang ke jalan yang salah dlm perjalanan di dunia ini. Setelah Engkau berikan aku hidayahMU, janganlah Engkau dolak balikkan ia Ya Allah...tetapkan aku dalam iman dan agamaMu.


Maka kita mesti sentiasa muhasabah diri...merenung apa yang telah kita perbuatkan selama ini. Walau betapa jahatnya kita...betapa jauhnya kita menyimpang dr agama dan perintahNYA, tetapi DIA tetap titipkan kita udara untuk bernafas, selera untuk makan, kesenangan untuk kehidupan. Maka pada saat itu hitunglah berapa banyak telah kita ucapkan syukur atas pemberian. bagaimana kita menyampaikan rasa syukur itu. Tiap jiwa yang beriman pasti akan rasa getaran dosa yang di lakukan...kembali kepada Allah...bertaubatlah sesungguhnya dan percayalah DIA MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENGAMPUN.





ALLAH swt sentiasa memerintahkan kita supaya bertaubat, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: 

Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenar.” (At-Tahrim: 8.)


Allah telah membuka pintu harapan kepada hamba-hambaNya:
Katakanlah; wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Az-Zumar: 53)


siapa kita hari ini...tinggalkan kehidupan semalam dengan menjadikan hari ini adalah lebih baik daripada hari semalam...yang mana kita lebih dekat dgn agama dan cinta Allah....kita berubah menjadi manusia yang lebih baik dari sebelumnya...yang terbaik dan paling baik dalam pandangan Allah....kerana DIA yang layak menilai siapa kita.....di dunia ini hanya ada dua jalan pilihan....jalan kebaikan dan jalan kemusnahan/keburukan. Kita di berikan akal fikiran dan sekeping hati untuk memilih jalan ini...maka pilihlah dengan mata hati yang di salut dengan kepingan iman serta taqwa...maka kita akan memilih jalan yang benar. Jika tersalah jalan, maka cepatlah tersedar...lakukan u-turn...kembali ke landasan yang betul...supaya tidak tersesat untuk sampai ke syurga Allah. Sentiasalah ingat...kematian itu rahsia Allah...maka jangan bertangguh untuk melakukan taubat nasuha....jangan bertangguh untuk kembali ke jalan Allah...jangan bertangguh untuk melakukan kebaikan... kerana kita tidak tahu bila tarikh luput tiket perjalanan kita ini....maka bersegeralah.....


“Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”

H/A: Ya Allah...jangan Engkau dolak balik hati ini setelah Engkau berikan aku hidayahMu...kuatkan aku melawan kejahatan dalam diri ini...kembalikan aku ke jalan Mu yang satu....hidupkan aku dlm iman dan islam dan matikan aku dalam iman dan islam....