Thursday, February 10, 2011

my 1st day di Bukit Kepong

alhamdulillah...setelah hampir 2 minggu berhenti kerja...akhirnya boleh mula mengembara sebagaimana tujuan asal....dek kerana banjir teruk di Pagoh..so laluan ke bukit kepong habis di tenggelami air banjir....

walaupun dah berhenti kerja...rasanya dah 2 kali aku datang biro....macam berat je nak lepaskan biro tu....tambah lagi bila ayu telefon cakap GCMS ada masalah...rasa x sedap hati....hahahahaha....azra pernah cakap " akak...lepaskan suma tu...jangan di fikirkan mesin2..." almaklum ler dah sebati dalam hidup....5 tahun bukan masa yg singkat walaupun x ler lama berbanding org yg dah pencen.....

akhirnya..khamis, 10 febuari 2011 aku memulakan pengembaraan dgn langkah bismillah, penuh keyakinan dan kepercayaan...Allah sentiasa bersamaku...janji aku berusaha dan bertawakal je....biar DIA tentukan arah hidup tujuku.....

sepanjang jalan meredah lebuhraya....dgn cuaca yg baik...alhamdulillah perjalanan lancar...macam biasa x lah laju sgt ku bawa DEBAB...tp x ler slow (ja..mu mst tau brp kelajuan ku kan)...hahahhahaha.....lebih kurang 1jam lebih ku sampai ke tol Pagoh...masuk je ke daerah muar- pagoh...bau dari luar tingkap kereta...semacam... bau agak busuk...bau kwasan yang teruk di tenggelami banjir.....kawasan Pagoh plg teruk...sbb boleh di lihat..banyak kedai masih di tutup...kawasan rumah penuh dgn barangan yang di jemur (mungkin operasi membersihkan rumah)...dan kereta2 masih di letak di bahu jalan....(yelah, kawasan halaman rumah masih becak dgn air dan tanah basah)......masuk je ke daerah yang berhampiran bukit kepong.....Ya Allah, penduduk kg membuat penempatan rumah dgn mendirikan khemah di dalam kawasan ladang kelapa sawit....sbb rumah mereka masih ada berbaki air bertakung.....kesiannya...dugaan Allah...moga Allah sentiasa melimpahi rahmat dan kesabaran buat mereka semua.....

hampir 2 jam perjalanan dari puchong...alhamdulillah, aku sampai ke bukit kepong.. rumah angah....akhirnya....

selesai solat zuhur...kemas barang2...lelap sekejap....penat gak memandu sorang2...
selepas asar aku melawat kantin, tempat aku bakal menghabiskan masaku dlm masa yg entah berapa lama....sempat membersihkan kantin....berkenalan dgn pekerja di situ..

yang paling tidak tercapai dek akal ku...pelanggan kantin di situ rata2 adalah warga asing yang x fasih berbahasa melayu...apatah lagi nak berbahasa kelantan....aloya..
bayangkan...aku tanya..."ya, nak apa? "....mamat nepal tu ckp..."chicken..." hahahha
bayangkan, rupanya dia mintak lauk ayam...kebetulan di situ hanya ada berbaki sambal tumis lala je....dia geleng kepala...x makan kot lala tu....

aku macam terkena kejutan buadaya....then datang lagi yg lain....mamat india kot.. dia nak mintak beli bahan mentah tp susahnya nak paham apa dia nak...
dia tunjuk cara giling cili...aku dah pening...angah pun pening...
"chili?" aku tny dia...dia geleng kepala
"curry?" pun dia geleng kepala
dia cakap..."masak" sambil tunjuk gaya giling rempah....
aku suruh dia cakap dlm bahasa inggeris...dia geleng kepala...
last..ada mamat nepal yg blh cakap melayu sikit2 bgtau...."dia mau itu...yang macam padi...".....serentak aku dgn kakak cakap...."oooo...jintan ke?" kami tunjuk jintan,
mamat tu angguk kepala......aku dah x tahan nak gelak....macam ayam dgn itik bercakap......

pagi esok x tahu ler macamana aku nak handle warga asing tu....aku rasa dok tahan gelak je kot....kalau susah sgt, kamu cakap bahasa kamu, aku cakap bahasa kelantan aku yg pekat ni.......aloya......

oklah...habis sudah untuk hari pertama....sebenarnya masih belum bermula....skrg stand by utk memulakan perniagaan coklat secara serius.....tggu segamat dah beroperasi utk cari bekalan coklat....pasaran awal...sek keb bukit kepong..... buat coklat lolipop utk budak sekolah....jual coklat kat mudah.com (berhasil...cuba ler)...buat pamplet utk di edarkan....insyaallah, moga Allah permudahkan.....

utk agenda pertama....agenda kedua...mencari si dia....(ni yg susah)...apapun, berserah jelah.....

oklah...no picture utk kali ni....mau tidur..penat seharian mengembara, mengemas umah dan kantin tadi......wassalam

*byekula...jaja...aku rindu kamu berdua.....sbb tu smp je kat bumi bukit kepong, kamu berdua yg aku sms.....huhuhuhu

Wednesday, February 2, 2011

selamat tinggal MT - episod akhir

wow...khamis, 28 january 2011 warga MT1,2,3 buat farewell party utk diriku...huhuhu.. sebetulnya plan diaorg nak surprise kan aku...tp dah bocor sbb pg tu pn mazli call bgtau tghari ni ada majlis perpisahan cuma dia x dpt hadir....so, dah x surprise... tapi dah rasa mcm ada sst sbb bawang, bye asyik sibuk ke hulu hilir...bye x mau tgk aku mcm sembunyikan sst...rupanya nak buat kejutan......oooo.....

ingatkan buat kat pantry mcm biasa buat...rupanya dekat lobi....mcm meraih sgt... tambah2 tgk Mr Lim, azra, wani dan aniza join sama.....ramainya yg sayang asmah... haha
malu je sbb suma tggu ketibaan asmah...then suma mata dan lensa kamera mencari asmah. kalah ct nurhaliza....tu je ayat aku sbb segan yg amat bila jadi tumpuan. masa cik wan bagi ucapan....dah x tentu arah sbb dah tahu lps tu my turn.......apa nak cakap ni...
mmg pendek je ucapan....."em, xpe..pisah jap je...johor bukan jauh sgt....mintak maaf semua...terima kasih semua......" then cik wan ckp...asmah pasti tu je nak ckp? huhuhu
x blh nak cakap...sebak takut nangis...then malu sbb suma tgk.....asmah kan pemalu. hehehhehe.....

mmg best...mcm bkn nak berpisah...mkn dgn happynya....dpt hadiah besar dari semua warga MT...dan plg best kad ucapan yg penuh makna...di tandatangani semua....huhuhu

then sesi bergambar...gelak2.....dalam happy sedih je......

x rasa sgt nak berpisah sbb masih ada 2 hari utk bersama....hari last 31/1/11...
pagi semua masih happy...aku sendiri masih sibuk membetulkan method sildenafil menggunakan gcms....alhamdulillah....setelah beberapa hari try n error...hari last, kuar semua peak....menjadi.....testing berjaya.....akhirnya ku tinggalkan sst yg bermakna......dah msk tengahari semua di jamu dgn nasi kerabu masakan ct asmah buat kali terakhir......sebagai kenangan.....lps kul 2....suma dah x mau layan aku... jaja siap pesan...jgn msk lab dia....hahahhaha....ku round suma lab utk bermaafan... dapat hadiah....dr kak ina, kak yatt, nik..... (pagi2 smp opis jmp syu...dia dah siap bg hadiah perpisahan...)....

msk MT aku agihkan sedikit hadiah kenangan dariku utk semua warga MT....smp je ke meja aku...penuh hadiah....dari bye, wani n the geng, jaja, kak ida, nani, maria, azra, cik wan, kak leha, dilla....banyaknya....ramai sayang aku....
plg x best sesi bersalaman, bermaafan....cik wan nangeh...asmah turut nangeh...x blh ckp apa2...kami ckp dr mata ke mata...tp sempat ucap..maaf, terima kasih...huhuu... suma pun sama....peluk je, x terucap dgn kata2....jaja, sayunya....mata dah berair... bye...susahnya nak ucap bye bye....akak sayang sgt kat kamu....azra, akak sayang kamu jugak......

selamat tinggal makmal tradisional...selamat tinggal suma analog.....kuar pintu pagar...jmp makcik guard jap....ucap selamat tinggal.......insyaallah, asmah akan datang lagi jmp kamu semua.........