Friday, February 8, 2013

musibah itu anugerah

musibah dan ujian kehidupan itu anugerah dari Allah...

“ Cukuplah Allah untuk ( menolong ) kami, dan Ia sebaik-baik pengurus
( yang terserah kepada-Nya segala urusan kami ).”
(Surah Al- 'Imran : 173)

 

berbaik sangka dengan Allah...tiap kejadian, dugaan, ujian yang tercipta untuk kita adalah atas kehendakNya...dan percayalah..sebalik semua itu ada tersimpan hikmah yang kita tidak ketahui.... Dia Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...dan Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik di antara yang terbaik buat kita yang lemah......



buat temanku yang sedang berjuang menghadapi musibah sakit...aimie....bertahanlah...redha dgn ujian Allah...Dia tidak akan menzalimi hambaNya....Dia sengaja datangkan sakit pada kamu kerana tahu kamu kuat dan boleh hadapinya...dan berbaik sangka dgn Allah...besar pahala org yg sabar dan redha...berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul....berjuang itu pahit kerana syurga itu manis...begitulah perumpamaan...untuk bahagia dan hidup senang di dunia yg abadi...kita perlu bersusah dan melepasi tahap ujian dalam perjalanan di dunia yg sementara ini....dunia yang hanya menjanjikan keindahan sementara....
"Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya." (Surah Al-Baqarah: 286)



"Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan". -Surah Al-Anbiyaa’: 35

H/A: put your trust in Allah....tiada yang mustahil bagi Allah....be strong my girl...moga cepat sembuh
 

Tuesday, February 5, 2013

nasi kerabu di raja cik siti

assalamualaikum...

dah lama tak upload masakan...em, kali ni nak bagi resepi nasi kerabu yg di warisi turun temurun (cewah...sbb my mom dah jual ns kerabu hampir 30 tahun dah). cuma yang beza adalah warna..kuning...asal adalah warna biru menggunakan bunga telang....so..apa kata cuba resepi yang terrrrrrrrrrramat ringkas tapi insyaallah, sedap....

pertama sekali..perencah rahsia...bismillah...selalulah jadikan amalan....mudahan kerja kita menjadi

UNTUK SAMBAL KELAPA
- bawang merah, serai, gula, garam, air masak > blend sampai hancur
- ikan (apa2 je..saya suka ikan selar) di rebus dgn asam keping, cuka, gula, air > bila dah masak, buang tulang ikan then hancurkan ikan tadi
- kelapa parut di goreng / sangai kering > jadi ler kelapa goreng
* caranya: campur kelapa goreng + ikan hancur + bahan blend dalam bekas dan gaul rata. boleh letakkan sikit serbuk lada hitam utk tambah rasa....then rasa ar...kalau kurang masin, tambah ler garam....DONE


sambal kelapa


UNTUK ULAMAN / KERABU
-boleh guna apa pun jenis ulaman...kubis, kacang panjang, daun selom, tauge, timun, bunga kantan > apa-apa yang u all suka....banyak ulam lg best..nama lagi nasi kerabu...DONE

ulaman


UNTUK BUDU
- budu dalam botol ( saya guna budu cap ketereh)
-bawang merah, cili padi
-asam limau
*campurkan budu dgn bawang + cili dan perahkan asam limau nipis...baru ummmppp....DONE


budu...ini yang penting


UNTUK SAMBAL LADA
-cili padi, bawang merah, bawang putih
-cuka, garam, air masak
*blend cili+bawang+cuka+garam+air masak sampai hancur. rasa ar...kalau kurang masin, tambah gula...kalau blh sambal lada kena cair...baru sedap.....DONE

sambal / air lada


UNTUK NASI
-beras, serbuk kunyit, daun pandan
*masak ler nasi mcm biasa cuma tambah serbuk kunyit utk warna dan daun pandan utk wangi.. DONE

nasi di raja.. hehehe


UNTUK LAUK PAUK
*suka hati ar nak makan dgn lauk apa..cadangan best daging / ayam bakar, telur masin, ikan goreng celup tepung, ayam/ daging goreng.....kalau malas...goreng je kerepok...pun dah sedap....

telur asin




senang je kan? kalau nak best blh buat tumis (kuah) tapi saya suka yang macam ni sbb say no pada lemak santan....hahahhaha....mkn banyak ulam untuk awet muda......

hidang nasi kerabu di raja..utk juadah buka puasa

NASI KERABU DI RAJA CIK SITI







selamat mencuba.....sangat senang, sedap (insyaallah)...kalau nak rasa nasi kerabu yang paling sedap di kelantan..kunjungi Restoran Laili, Kg Paloh Pintu Geng, Kota Bharu, Kelantan.....menu utama nasi kerabu daging bakar......

H/A : jangan lupa perencah rahsia kita....bismillah....