Friday, August 3, 2012

muhasabah diri..cermin diri sendiri

assalamualaikum....alhamdulillah, hari ni dah masuk malam ke 17 kita berpuasa.. kejap je dah setengah bulan Ramadhan meninggalkan kita....semak data diri...dah berapa surah habis baca Quran? agak2 blh khatam x at least sebelum habis Ramadhan ini... insyaallah, pastikan blh...usaha agar ia blh...sematkan dlm diri, berusaha...dan berusaha....lakukan kerana Allah Taala....insyaallah, semangat juang akan jadi lebih tinggi....trust me....jika kita lakukan sesuatu dgn lapang dada...istiqomah...dan demi cinta pd Allah...tiada istilah tak boleh...xde masa...letih...1001 alasan...tepuk dada tanya iman.....

em...kali ni bukan nak cakap pasal ni..tapi nak kongsi sesuatu yg terjadi pada org-org sekeliling...ada seorang pakcik ni datang mengadu perihal masalah dia dgn rakan sekerjanya. rakan sekerjanya kira junior lah...

"kenapa org2 muda sekarang suka berkira bila kena buat kerja lebih sikit?" aku senyum, masih mendengar sambil meneruskan kerja (waktu tu aku kena siapkan report untuk di hantar kepada bos-ASAP)...pakcik tu datang ke mejaku pada waktu yg tidak tepat.

"saya dulu lagi teruk masa mula2 masuk ke sini. semua benda kena buat sendiri. tambah lagi kelengkapan tidak secanggih macam sekarang"

pakcik tu masih meneruskan luahan hatinya....aku masih mengangguk sambil tersenyum...respon pada luahan hati seseorang yang dalam kesedihan....cepat2 aku siapkan report kerana tugasan ku lebih utama sekarang....bos sedang tggu...send...alhamdulillah...dah siap di hantar...

terus ku berhenti menaip...betulkan kedudukan dan fokus pada pakcik yg sedang mencari seseorg utk meluahkan rasa yg terbuku di hatinya.
dia meneruskan cerita "saya dah lama kerja, hampir 20 tahun..dia baru kerja 5 tahun, nak pertikaikan kerja orang lain" aku masih mendengar...dan akhirnya aku bersuara.. respon pd isu pemasalahannya "bdk tu ada tegur etika kerja you ke?" masih dlm mencari point apa cerita di sebalik masalah ini.

"no..dia bukan pertikaikan etika kerja saya...tapi dia complain...kenapa unit kita macam xde buat apa2...banyak relax dari buat kerja...." aku masih confuse...
"macamana dia blh complain? dia pernah datang kerja kat unit ni ke? atau ada masalah lain ni?" aku masih mencari point

"entah ler...mcmlah dia tu kerja bagus sangat" makin meninggi suara pakcik tu.. aku rasa hanya ada salah faham dan rasanya tidak perlu di panjangkan isu ini...

"biarlah...janji kita tahu apa yg kita buat...just do your work...buat kerja dgn baik...biarkan org mcm tu...jangan ambik pusing sgt...biasalah...manusia ni mmg selalu tidak puas dgn apa yg dia ada....." sekadar nak redakan keadaan kerana masih banyak kerja yg perlu aku siapkan. dalam hati masih tertanya2...kalaulah bdk tu dtg ke unit kami...tgk kerja kami yg bertimbun...dgn pelbagai masalah yg nak di settlekan..mst dia tarik balik kata-kata tu....masalah tu aku biarkan tanpa hujah panjang lebar....skrg waktu kerja...tepikan hal peribadi...kerja itu amanah... cukuplah Allah yg menilai tahap keikhlasan dan kesungguhan kita dlm menjalankan amanah dan tanggungjawab terhadap kerja yang di amanahkan ini. kalau dah sampai tahap melampau baru kita ambik next step.....

kenapalah orang suka menghukum tanpa menyelidik...membuat kesimpulan tanpa mengkaji.
manusia juga suka menlihat kejatuhan org lain...tidak boleh melihat kesenangan org lain....kadangkala, kita perlu belajar muhasabah diri sbelum cuba menilai org lain.

dalam kerja yg di amanahkan...lakukan dgn penuh etika...tak perlulah mempertikaikan kerja org lain...cuba semak diri...kita dah bagus sangat ke sampai blh melihat kelemahan org lain? then, cuba jangan berkira sangat setakat kena kerja lebih sikit. bila kena buat kerja lebih sikit mulalah rasa x puas hati...rasa di buli...walhal masa xde kerja...dok bersembang...lepak2..kenapa x pulak kira waktu yg lapang tu. kerja itu amanah...tambah lagi kita di bayar gaji untuk itu. kalau nak kira keberkatan dlm gaji yg kita dapat bulan2 tu....cuba kira tiap minit yg kita habiskan dlm tempoh "bekerja" tu.....mst ada waktu kita berehat...sembang...main fb..search apa aje kat internet...mcm2 ler...tu macamana nak kira? so apa kata...kita extra kan sikit kerja kita...sekurangnya kita blh tampal waktu yg bocor tu....

bila kita amanah dlm kerja...buat kerja sungguh2...suka membantu org lain...blh mengembirakan org lain...hidup kita akan jadi lebih tenang, bahagia...malah hidup kita akan lebih berkat walaupun kita tidak bergaji besar.....kenapa kita tak blh set dlm minda kita akan perihal ini....kenapa yea....

belajarlah erti keikhlasan dlm melakukan sesuatu..tambahan lagi dlm melakukan kerja yang kita di bayar gaji utk melakukannya....jangan melihat kekurangan dan kesalahan org lain...arahkan cermin pada diri sendiri..muhasabah diri..renung ia sedalamnya.. adakah kita sudah lakukan amanah yg di tanggungjawabkan sebaik mungkin? adakah kita sudah melakukan apa yg terrrrrrbaik pada pandangan Allah...adakah kita sudah menjadi yg sempurna? menjadi yg sempurna? em...mana mungkin ada manusia yg sempurna.. kita ini insan(pelupa) yg senantisa x lepas dari salah dan silap.....maka dgn itu jgnlah teruja mencari silap org lain...kerana kita sendiri tidak sempurna...tiada org ada kelebihan dan kelemahan....manusia hidup dgn saling ingat mengingati, saling melengkapi, berkasih sayang...barulah hidup kita akan aman dan bahagia...

belajarlah bertolak ansur...belajar erti bekerjasama...tidak selalunya kita senang, ada masa kita akan di uji dgn kesulitan...jadi beringatlah...mana tahu satu saat kita akan memerlukan pertolongan dari org lain...buat baik pasti akan di balas baik.. what you give you get back...wallahu'alam...



“Allah sengaja mempertemukan kita dengan orang yang salah sebelum mempertemukan kita dengan orang yang betul supaya kita bersyukur akan kurniaNYA dan belajar menghargai daripadanya..”


"Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak.” (Al-Baqarah 216)