Friday, January 27, 2012

kuih ambon polkadot

hahahhaha.....lama x jengah blog. kali ni nak kongsi satu resepi.....selalu yg kita jual kat blog aminacoklat adalah apam polkadot....tp kali ni terringin nak mkn ambon. lebih kurang sama je dgn apam cuma yg ni x guna susu then guna lebih telur... kalau ada telur itik lagi cedap........so ptg td...dari dok dongak astro baik ke dapur buat kuih ambon.....suma bahan ada cuma loyang bulat je x jumpa cari...so dtg ler idea.. guna je cup paper yg kecik ni sbb acuan apam kan ada....lagi pun che ot x sempat makan apam polkadot smlm....siap nangis pg ni......so buat ler....tp che ot pesan "mak jang, adik x nak warna kuning ni...adik nak warna pink aje"

ni ada sikit gambar kita upload dan siap dgn resepi....cuba lah...mmg gebu, lembut dan alhamdulillah....sedap.....


ni adunan asal...warna cream then u all boleh warnakan dengan warna kesukaan...


masukan adunan yg di warna tadi dalam acuan apam ni...lps tu baru dot2 atau lukis smile ke...tulis nama ke...ikut suka hati...yeaaaa...


ni baru kuar dari kukusan....


tara.....comel + gebu + cedap tu....terrrrrrrrrrbaik (boboiboy) hahahhaha







kalau x mau guna cup kecik...cam lambat dan remeh...guna ar loyang yg bulat tu.. bahagikan kepada bbrp warna yg nak....masukkan dlm loyang selang seli....lapik dgn kertas minyak dulu kat loyang tu....then dapat ar sebijik apam yg cam pelangi... letak ar nama apam pelangi cik comel....hahahhaha

ok....salin resepi ni....

6 biji telur
1 cawan gula kastor tau
1 1/2 cawan tepung gandum (guna cawan yg sama sukat gula)
1 sudu serbuk penaik
2 sudu ovarlatte
esen rose

1) pukul telur smp kembang tau....smp putih tu...then mskan esen
2) msk gula, penaik dan overlate - pukul smp betul2 hancur n kembang
3) mskkan gandum sikit2- pukul smp gebu
4) bahagikan adunan pd warna kesukaan....then ikut suka ar nak guna loyang atau cup apam
5) kukus smp masak (nak tahu ambon masak....cucuk guna lidi...kalau x lekat maksudnya ambon dah masak ar....) jaga2 apa kukusan..jgn smp kering....

SELAMAT MENCUBA......

Saturday, January 7, 2012

akhirnya...

em...setelah hampir 7 bulan...akhirnya satu keputusan sepakat di buat...mmg kita tidak berjodoh.....apa perasaan kita ek? entah....cuba kita pakat selami.....

tapi itulah....jika bukan jodoh dan hak kita...tetap akan terlepas dari kita...walaupun ia dlm genggaman kita....tetap akan kehilangan...kalau dah berjodoh... jauh, susah mcmana pun tetap akan tiba pd kita......kita merancang, Allah juga merancang....tp perancangan Allah lebih tepat kerana Dia Maha Mengetahui apa yg terbaik di antara yang terbaik tiap aoa yang terjadi dlm kehidupan kita.... Ya Allah, jgnlah Engkau biarkan ku tentukan sendiri nasib hidupku walaupun sesaat...ku yakin dan percaya dgn pilihan Mu....bantulah aku ini Ya Allah....

siapakah pemilik tulang rusuk ku ini Ya Allah....

" Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami jodoh kami dan keturunan kami
sebagai penyenang hati ( kami ), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang
bertakwa. "( Al-Furqaan : 74)


Jodohku ..

Oleh tulip_biru


ya Allah...
seandainya telah engkau catatkan,,
dia milikku tercipta buatku...
satukanlah hatinya dengan hatiku,
titipkanlah kebahagiaan dari kami....
agar kemesraan itu abadi...

dan ya Allah...
ya Tuhanku yang maha pengasih,
seiringkanlah kami melayari hidup ini....
ketepian yang sejahtera dan abadi...

tetapi ya Allah...
seandainya telah engkau takdirkan dia bukan milikku...
bawalah ia jauh dari pandanganku..
luptkanlah ia dari ingatanku..
dan peliharalah aku dari kekecewaan...

serta ya Allah..
ya Tuhanku yang maha mengerti...
berikanlah aku kekuatan...
melontar bayangannya jauh ke dada langit...
hilang bersama senja nan merah...
agarku bisa bahagia....
walaupun tanpa bersama dengannya....

ya Allah ya Tuhanku...
bantulah hambamu ini.....




adik kita kawen...moga Allah sentiasa merahmati dan melindungi mahligai kalian berdua...moga berkekalan dunia sampai akhirat.....

pada saat ini...akhirnya....aku terpaksa buat satu keputusan setelah dua pihak berdiam diri.....mungkin Allah masih ingin menguji kami...dan telah memilih pasangan lain yang lebih baik buat kami berdua......aku tetap yakin dgn pilihan Allah... sesungguhnya....waktu jiwa dan hati ini terluka...kita akan jadi lebih kuat dan lebih dekat dgn DIA....jika tidak kerana terluka...kadangkala kita alpa akan DIA YANG MAHA KUASA...cinta DIA yg tulus....tanpa mengharapkan apa2.....tapi kita selalu lupa pada cinta yg SATU ini....................wahai hati...kembalilah kamu.. serahkan pada yg ESA....cinta tulus yg tidak berbelah bagi...cinta yg tiada tandingan..........insyaallah....cinta ini pasti tidak akan melukakan kamu.. malah ia akan sentiasa membuatkan kamu bahagia...tenang...damai...dan dpt merasai nikmat bercinta...........

Ya Allah...kuatkan imanku...kuatkan hatiku...kuatkan semangatku....janganlah Engkau mendolak balikkan hatiku ini setelah Engkau berikan aku hidayahMu.....amin

2012

assalamualaikum.....wah....i'm still here....ingat dah berkubur blog ni....sgt2 x sempat.....banyak yg berlaku dlm 2011...ku tinggalkan menjadi lipatan pengalaman terindah dlm mendidik diri lebih menjadi org yg bersyukur....org yg lebih tabah... yang lebih matang.....

31/12/11....aku menamatkan perniagaan di kantin Deluxe...1/1/12 aku memulakan perniagaan di kantin sekolah......satu rahmat yg tak ternilai..hehehhehehehe

hari pertama di kantin sekolah....sebetulnya sebelum hari pertama perniagaan di tempat baru....banyak benda perlu di settlekan.....penat....x yah nak cakap ler, amat sgt2... tapi...bila ingin kan sesuatu....kita kena berusaha sedaya upaya....nak seribu daya... x nak seribu dalih.....right?

tapi sgt2 seronok...jam 6.15 pagi dah kena gerak ke kantin...jauh tu...pagi2 dah kelam kabut siapkan makanan RMT....bdk2 nak makan jam 7 pagi. lps tu kelam kabut siapkan makanan guru dan bdk2 yg nak rehat jam 10......pendek kata di kantin sekolah, x pernah sempat nak sarap....sbb tu pagi2 mmg stand by roti...mkn dalam perjalanan ke sekolah.....waduh....kalau x kurus gak x tahu ler.....tp seronok tgk telatah bdk2 sekolah membeli...especially darjah 1....bayangkan....kak, nak beli ni... bila mintak tunjuk duit....xde duit kak....hahahhahaha....kak nak beli air.. duit ada seposen je...air ni 30 sen dik....muka dia kesian sgt...oklah...hari ni akak belanja....comel je bdk darjah satu ni....hahahhahahaha

dan yg best....skrg terlebih masa nak rehat....blk sekolah...leh rehat.....smp sempat fikir psl masa depan...hal kawin.....huhuhuhu.....dan yg pasti tiap kali cuti sekolah leh blk kg.....yahooooo......

ok ar....x sempat nak snap gambar kantin sekolah....nti2 yea......