Saturday, January 22, 2011

selamat tinggal MT2.....part 2

huhuhu...akhirnya surat pelepasan ku hantar jua...walaupun dgn hati yg berat dan berbelah bagi pada awalnya.....tp semangat nak hantar surat pelepasan tu membuak2 lps dengar pengumuman dalam majlis perhimpunan (bayangkan...seluruh kawasan mengetahuinya)
sakit jiwa makin membara....Ya Allah...sampai mcm tu sekali diperlakukan... kadangkala x pernah ke sejenak diaorg melihat sumbangan kami..kebolehan kami...tapi itulah adat dunia...yg berkuasa tetap berkuasa....yang bawah tetap di pijak.....

lepas hantar surat tu....alhamdulillah, lega sikit walaupun pilu....x sabar nak tggu minggu terakhir di situ......akan ku tinggalkan kisah suka dan duka ini..... yang paling susah...nak pujuk hati supaya belajar ikhlaskan apa jua yg berlaku...betul lah, senang je kalau bg nasihat kat org tp bila time diri sendiri....susahnya....

Rasulullah SAW bersabda: “Bersemangatlah untuk memperoleh apa yang bermanfaat bagi mu dan minta tolonglah kepada Allah dan janganlah lemah. Bila menimpa mu sesuatu (dari perkara yang tidak disukai) janganlah engkau berkata: “Seandainya aku melakukan ini nescaya akan begini dan begitu,” akan tetapi katakanlah: “Allah telah menetapkan dan apa yang Dia inginkan Dia akan lakukan,” karena sesungguhnya kalimat ‘seandainya’ itu membuka amalan syaitan.” (HR. Muslim)


ya..buang yang keruh ambik yg jernih....buang rasa kecewa, marah dan sedih itu wahai hamba Allah....yakin dgn ketentuaanNya.....

takut sebetulnya nak langkah ni...tapi selalu ingat....Allah is always by your side.
tawakal je...mungkin DIA ada perancangan yang lebih baik dari apa yg kita jangkakan. berbaik sangka dengan DIA.....ALLAH itu MAHA MENGETAHUI apa yg kita manusia x tahu.
(ayat memujuk hati yang terluka.....)

so...tggu jelah episod terakhir di minggu terakhir di MT.....jaja,bye,bawang, azra, cik wan, syu, aziah, ayu, wani.....juga warga MT...sedihnya nak berpisah......huhu

Friday, January 21, 2011

belajar buat coklat....

15hb january....alhamdulillah...akhirnya berjaya menghadirkan diri ke kelas membuat coklat.....2 kali kot tertangguh...begitulah, kita merancang, Allah merancang...tp perancangan DIA lebih tepat. Alhamdulillah, dgn izinNya...bersama byekula akhirnya berjaya mencari jalan ke puncak saujana kajang, mencari azura untuk menuntut ilmu dalam membuat coklat yg sedap dan cantik.......huhuhu..

first thing yg aku bayangkan...guna coklat utk masakan tu then campur dgn susu segar.. baru bentuk coklat...rumit.......

bila azura bagi je coklat compound (dark and white choc)..."oooo...senang je rupanya"
cairkan coklat then masukkan dlm acuan....tapi skill kena ada...tgk azura buat senang je..time aku lak...meleleh sana sini...cam buruk sikit....tangan keras sangat... hahaha

yg best part mewarnakan coklat, guna mould yg beraneka bentuk....tadaaaa....comel...
lagi best bila boleh bawak blk coklat tu...bagi kwn2 rasa.... "sedap ar" seronoknya rasa...puas hati....so..insyaallah...harapnya projek jualan coklat aku akan berjalan lancar......sapa2 nak order boleh ar.....kalau nak belajar...boleh cari azura sbb aku x pandai sangat nak ajar orang....kanak2 baru belajar....kalau nak cari azura, klik je alamat ni....dia pandai buat kek jugak....

http://munyatulmuna.blogspot.com/

so..kat sini ada gambar coklat hasil kerja ku dan byekula.....sweet.....hehehe





Friday, January 14, 2011

selamat tinggal MT2.....part 1

huuhuuhu...satu keputusan yang sukar...meninggalkan makmal tradisional yang dah hampir 5 tahun menjadi tempatku mencari rezeki..mencurahkan bakti, ilmu, bersahabat...then tahun 2011 akhirnya ku terpaksa tinggalkan semuanya. betullah kata orang..berpisah itu pasti bila adanya pertemuan....dan perpisahan itu amat memilukan......

hampir berminggu2 memikirkan keputusan ini....setelah yakin, ku khabarkan berita perpisahan ini pada teman2...walhal surat perletakkan jawatan telah lama ku taip... ya, ku taip surat perletakan jawatan setelah sedikit kecewa dgn keputusan, pentadbiran dan penerimaan segelintir orang terhadap "kami" yang sambilan di sini....pedih, pilu, marah...rasanya semangat ku turut hilang bila tahu cerita sebenar di sebalik semua ini. menunggu sesuatu yang tidak pasti.....mungkin ada hikmah sebaliknya....kalau tiada masalah..tentu kita tidak akan memikirkan atau nampak peluang di sebalik masalah itu.....entahlah...walaupun aku sendiri tidak yakin....hanya keyakinan pada Allah ku sandarkan...ku yakin dan percaya pada pilihanNya.....moga DIA tidak membiarkan aku membuat keputusan sendiri walau hanya sesaat pun......

berat rasanya nak tinggalkan makmal kerana kerja penyelidikan amat sebati dlm diriku...aku amat menyayangi kerja ini walaupun aku sedar kadangkala kehadiran kami tidak di pandang...malahan pernah merasakan selalu di anak tirikan...di abaikan.. lantaklah...janji aku suka dgn kerja aku.....tapi kali ni...sudah sampai masanya diri ini mengundurkan diri......mungkin ini yang terbaik...insyaallah.....walau apapun...kenangan terindah di sini tak akan aku lupakan....

dah...nak citer bab lain ni....hahahhaha.....masa bagitau nak benti...bawang x percaya...sbb aku mentor yang selalu kenakan dia....tapi bila tunjuk surat benti terus bawang tak mau bercakap.....dah pujuk2 baru nak bercakap....( mengada tul bawang ni...tau ar u sedih xde cikgu yang suka marah2)...tapi x semua tahu ctkus yang suka kacau orang ni nak berhenti....huhuuu

nota2 telah kuserahkan pada mamat soleh...telah ku turunkan ilmu troubleshooting utk gcms...ftir....sikit psl rrlc....x sempat nak ajar suma...mamat tu pening nti plus kerja banyak nak siapkan....( harap2...sempat ajar suma ilmu membaiki mesin sebelum kuar.....arr...tolong jaga anak2 kesayangan akak kat lab tu....sebelum anak akak meragam....then u all x blh run sample....)

em...sekarang ni (minggu ni) hanya fokus pada sample yang perlu di siapkan as soon as possible...takut buat sekerat jalan...susah ler aziah dgn ayu nak sambung.. bila mesin meragam (minggu ni gcms je suka buat hal)....aku lebih senang bagi panduan pada mat soleh...then dia yang turun settle kan masalah mesin....huhuhu...mat, u can do it...akak sokong dari jauh....

ok...tu untuk minggu ni....then sempat snap bbrp pic utk kenangan...hehehhe....






sambungan..........

Sunday, January 9, 2011

Insyaallah

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way



*segala yang berlaku..suka dan duka adalah atas kehendakNya...dari DIA kita datang dan kepadaNya jua kita akan kembali....yakin dan percayalah pada ketentuanNya...kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik di antara yang terbaik buat kita hamba yang lemah dan selalu khilaf dlm kehidupan.......